GOLFKÄYTTÄYTYMINEN
GOLFKÄYTTÄYTYMINEN JA RIKKEET
Golfkäyttäytyminen on normaalia kohteliasta käyttäytymistä.
Golfkentille on pitkän historiansa aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia, ja joka joskus vierastuttaa lajia aloittavaa. Käytännössä kyse on kuitenkin vain turvallisesta, muut pelaajat huomioivasta ja kenttää kunnioittavasta käytöksestä.
Yhteiset säännöt tuovat peli-iloa kaikille, tarkoituksena turvallinen ja ripeästi etenevä peli.
Golfkäyttäytymisen (aiemmin etiketti) oleelliset asiat ovat tiivistetysti seuraavat:
- Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan – älä liiku tai melua muiden lyödessä
- Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla
- Ripeästi etenevä pelitapa – ei kuitenkaan tarvitse juosta
- Kentän kunnosta huolehtiminen: paikkaa aina jälkesi
- Kenttien ohjeistusta kunnioittava pukeutuminen
- Puhelin on hyvä pitää äänettömällä
- Muista urheilumuodoista poiketen golfia pelataan suurimman osan aikaa ilman tuomaria. Peli perustuu pelaajan tinkimättömään sääntöjen noudattamiseen. Tätä tarkoittaa pelin henki.
Golfia aloittavan tulisi ymmärtää golfkäyttäytymisestä ainakin seuraavat asiat: fore!-huuto vaaratilanteessa, lyöntijärjestys, sijoittuminen omassa ja muiden lyöntitilanteessa, ripeä omaan lyöntiin valmistautuminen, varusteiden sijoittaminen ja kentällä liikkuminen, lyöntijälkien korjaaminen, toiminta viheriöllä ja kenttähenkilökunnan huomioiminen.
Golfpukeutuminen
Golfpukeutuminen on nykyisin urheilullista, käytännöllistä ja värikästä. Mielikuva ruutuhousuista ja kauluspaidoista on pahasti vanhentunut. Pukeutumisen ohjeistus vaihtelee eri kentillä, mutta yleinen suuntaus on muuttunut Suomessa rennommaksi vuosi vuodelta.
Osalle kentistä pääsee jo kauluksettomassa paidassa, mutta hyvä yleisohje on pukeutua pikeepaitaan. Alaosassa käytetään housuja, sortseja tai hametta. Siistit farkutkin ovat pääsääntöisesti sallittuja.
Neuleet, paksummat puserot ja erilaiset tuuli- ja sadeasut kuuluvat luonnollisesti viileän ja kostean kelin golfpukeutumiseen. Tyypillinen päähine on lippalakki, mutta golfkentillä näkee kaikenlaisia päähineitä pipoista huiveihin ja stetsoneihin.
Golfiin sopivia vaatteita myydään kaikissa urheilu- ja vaateliikkeissä, ja monella löytyy niitä jo omasta takaa, joten pukeutumisesta ei lajia aloittelevan kannata missään nimessä kannata stressata!
Turvallisuus
Kovalla vauhdilla lähtevä golfpallo voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia vammoja. Siksi turvallisuutta ei missään tapauksessa saa vaarantaa. Pyri aina sijoittumaan siten, ettet joudu ryhmäsi muiden jäsenten pelilinjalle. Kun olet lyömässä, muista ottaa huomioon myös väylän reuna-alueilla liikkuvat.
Jos pallo kaikista varotoimista huolimatta karkaa ennalta arvaamattomaan suuntaan ja uhkaa muita pelaajia tai sivullisia, on lyöjän velvollisuutena välittömästi huutaa kantava ”FORE!”-huuto.
Pelaajien on kannettava vastuunsa myös kentänhoitajien turvallisuudesta. Kentänhoitajalla on kentällä aina etuoikeus. Voit jatkaa peliä vasta, kun hän on antanut siihen luvan esimerkiksi kädenheilautuksella.
Turvallinen pelitapa:
- Kun teet mailalla harjoitussvingejä, varmista aina ettei maila voi osua kehenkään lähellä olevaan
- Lyö vasta kun edellinen ryhmä on turvallisen etäisyyden päässä
- Huuda ”FORE!”, jos on pienikin vaara pallon osumisesta toisiin ihmisiin
- Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä aina pelaaminen ja hakeudu turvaan, jos uskot salamoinnin uhkaavan sinua
Pelinopeus
Jotta golfkierros etenisi kitkattomasti ja joutuisasti, ole valmis lyömään kun vuorosi tulee. Mieti maila valmiiksi ja laita hanska käteen jo odottaessasi. Joutuisa eteneminen tarkoittaa myös reipasvauhtista kävelemistä.
Jos pelaajat alkavat jäädä jälkeen edellä kulkevasta ryhmästä, on takana tuleville annettava mahdollisuus ohittamiseen. Ohittaminen käy vaikkapa siten, että pelaajat antavat griinin tuntumasta takaa tuleville ohitusmerkin ja antavat näiden lyödä. Sen jälkeen oma ryhmä pelaa reiän loppuun ja jää seuraavalle tiiauspaikalle odottamaan kunnes ohittanut ryhmä on edennyt lyönnin kantamattomiin.
Vinkkejä:
- Siirry omalle pallollesi heti, kun voit tehdä sen turvallisesti
- Etäisyyden lipulle voit tarkistaa tai mitata jo pallolle siirtyessäsi
- Tutustu puttilinjaasi samalla kun pelikaverisi puttaavat – vältä kuitenkin häiritsemästä muita
- Pelaa aina varapallo, jos pallosi on vaarassa kadota muualle kuin vesiesteeseen
- Pallon etsimiseen saa käyttää korkeintaan kolme minuuttia
- Bägi ja kärryt tulisi griinille tultaessa jättää paikkaan, josta pääsee jatkamaan helpoiten seuraavalle tiiauspaikalle
Kentän kunnosta huolehtiminen
Lyöntijälkien korjaaminen on golfarille itsestäänselvyys. Tiiauspaikoilla on tähän usein tarjolla valmista sekoitusta, jota voi käyttää. Väylällä irti lyödyn turpeen voi parhaassa tapauksessa saada juurtumaan paikoilleen painamalla se huolellisesti maahan.
Huolellinen haravoiminen ja jälkien korjaaminen bunkkerissa on muiden pelaajien huomioimista.
Griinillä pallon jättämien alastulojälkien korjaaminen on ehdoton edellytys griinin hyvinvoinnille. Korjaa aina vähintään oman pallosi alastulojälki. Tämä käy parhaiten tarkoitukseen valmistetulla griinihaarukalla. Tee työtä reunoilta keskelle nostamatta haarukkaa liiaksi ylöspäin; näin juuret pysyvät parhaiten kunnossa. Tasoita jälki lopuksi putterilla.
Muista myös:
- Jätä bägi ja kärryt tiiauspaikan viereen – muista sama myös griinin ympäristössä
- Harjoitussvingeissä ei tarvitse kuopia maata ja kuluttaa kenttää
- Kävele griineillä ja reiän ympärillä niin, ettei se aiheuta vahinkoa griinin pinnalle
- Palauta kärryt ohjeiden mukaiseen paikkaan pelikierroksen jälkeen
Toiminta griinillä
Puttaaminen vie usein harjoituskierroksellakin kohtuuttoman paljon aikaa. Paras keino nopeuttaa peliä on, että tutkailee puttilinjaansa jo ennen omaa vuoroaan, muttei tietenkään häiritse muita. Pallon voi jättää merkitsemättä, jos se on sivussa eikä häiritse muita pelaajia.
Griinillä liikkuessa vältetään astumasta muiden pelaajien puttilinjoille. Lippua huoltaessasi katso, ettei varjosi lankea puttilinjalle. Kohteliasta on myös estää lippua lepattamasta äänekkäästi tuulisella säällä.
Kun reikä on pelattu loppuun, griini tulee mahdollisimman nopeasti jättää vapaaksi. Merkinnät tuloskorttiin ehtii tehdä seuraavalla tiiauspaikalla.
Pelaamaan lähtiessä
- Tule ajoissa kentälle ja ilmoittaudu ennen lähtöaikaasi caddiemasterille
- Merkkaa pallosi, jotta tunnistat sen
- Esittäydy ryhmäsi pelaajille, joita et tunne
- Nauti ulkoilusta ja parhaasta ajasta kentällä!
Golfkäytös- ja etikettirikkeet ja niiden käsittely Wiurila Golf & Country Clubilla - Hyväksytty 02.03.2021
Etiketin noudattamisella pyritään turvalliseen ja kaikille miellyttävään peliin ja yhdessäoloon sekä pitämään kenttä ja klubi ympäristöineen kaikin tavoin siistinä ja kauniina sekä pelillisesti hyvässä kunnossa.
Etiketin rikkominen aiheuttaa aina jollekin mielipahaa, harmia, taloudellisia menetyksiä ja jopa fyysisiä loukkaantumisia. Tunnollinen etiketin noudattaminen on tärkein asia golffarille. Siksi etikettirikkeistä seuraa yleisesti myös rangaistuksia. Rangaistus ei tietenkään ole itsetarkoitus, vaan etiketin noudattaminen. Eikä rangaistusten antaminen ole kenellekään miellyttävää. Rangaistusten tarkoituksena on ensisijaisesti toimia ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
Wiurilassa on yleisesti ottaen hyvä etikettikulttuuri ja meidän kaikkien golffareiden kunnia-asia on, että se säilyy vähintään entisellä tasollaan. Pientä parantamista voi itse kukin vielä tehdä.
Alla on lista etikettirikkeistä ja vastaavista rangaistuksista. Lista ei ole täydellinen, mutta kertoo, mihin etikettirikkeet yleisesti ottaen johtavat. Rangaistustoimenpiteet ovat samantapaisia ainakin muissa Lounais-Suomen golfseuroissa kapteenien neuvottelujen perusteella.
Jokainen aiheeseen liittyvä päätös dokumentoidaan kirjallisena.
Normaaleita rangaistustoimenpiteitä ovat:
- puhuttelu (lievemmissä tapauksissa) • suullinen huomautus
- kirjallinen varoitus • määräaikainen peli- tai kilpailukielto
- erottaminen seuran jäsenyydestä (seuran hallituksen päätös ja toimeenpano)
1. Tahaton vaaran aiheuttaminen
- puhuttelu, huomautus tai varoitus (tilanteen vakavuudesta riippuen)
2. Tahallinen vaaran aiheuttaminen
- puhuttelu, huomautus tai varoitus asian vakavuudesta riippuen ja toistuessaan kaksi viikkoa pelikieltoa
3. Kentän tahallinen vaurioittaminen
- puhuttelu, huomautus tai varoitus asian vakavuudesta riippuen ja toistuessaan kaksi viikkoa pelikieltoa (ainakin viheriön osalta)
- mikäli vaurio on suuri, pelaaja joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingon
4. Huono käytös
- Epäasiallinen käyttäytyminen kanssapelaajia/kilpailijoita tai kenttähenkilökuntaa kohtaan, häiritsevästi alkoholin vaikutuksen alaisena pelaaminen, omien pelijälkien säännönmukainen korjaamatta jättäminen, kentän roskaaminen jne
- puhuttelu, huomautus tai varoitus ja toistuessaan pelikieltoa
5. Hidas pelaaminen
- Hitaampien pelaajien on annettava lupa ohitukseen viimeistään silloin, kun heidän edessään on vapaata väylän verran
- Ohitusta tarjottaessa on perässä tulevan ryhmän myös ohitettava, mikäli heidänkin perässään on lähettyvillä muita pelaajia. Näin voidaan välttää ruuhkautumista.
- puhuttelu, huomautus tai varoitus ja pahimmissa tapauksissa kahden viikon pelikielto
6. Pukeutumisohjeiden vastainen pukeutuminen
- ei pääsyä kentälle (caddiemaster valvoo)
7. Poisjäänti/keskeytys kilpailusta ilmoittamatta tai ilman syytä
- kilpailumaksu peritään eikä pelaaja pääse pelaamaan ennen kuin maksu on suoritettu (caddiemaster valvoo)
- kilpailukielto vastaavaan seuran järjestämään kilpailuun seuraavana vuonna
- pelaaja joutuu myös kapteenin puhutteluun
- toistuva poisjäänti ilmoittamatta tai ilman syytä aiheuttaa kilpailukiellon
8. Lähtöajan tarkoitushakuinen täyteen varaaminen, vaikka lähtijöitä ei todellisuudessa olekaan riittävästi
- suullinen huomautus (caddiemaster/toimitusjohtaja)
- toistuessa kaksi viikkoa pelikieltoa
9. Varattujen, mutta käyttämättä jäävien peliaikojen järjestelmällinen peruuttamatta jättäminen
- kaksi viikkoa pelikieltoa. Pelioikeudettomille lähetetään myös lasku (caddiemaster/toimitusjohtaja)
10. Caddiemasterin lähtöryhmään kirjaamien pelaajien jättäminen pois ryhmästä
- huomautus tai varoitus ja vakavammissa tapauksissa kaksi viikkoa pelikieltoa
- on tärkeää, että jokainen pelaaja ilmoittautuu, koska hän samalla saa tietää myös sen, onko ryhmään tulossa muita pelaajia. Mikäli pelaaja ei ilmoittaudu, voidaan hänen ajanvarausmahdollisuutensa internetin kautta estää ja pahimmassa tapauksessa antaa kaksi viikkoa pelikieltoa (caddiemaster/toimitusjohtaja)
11. Pelaaminen ilman green feetä
- maksu peritään kaksinkertaisena (caddiemaster/toimitusjohtaja)
- tieto kotiseuran kapteenille (caddiemaster/toimitusjohtaja)
- määräaikainen pelikielto (caddiemaster/toimitusjohtaja)
Yllä olevaa käytäntöä noudatetaan soveltuvin osin myös silloin, kun Wiurila Golfin jäsenen todetaan syyllistyneen vieraskentällä johonkin yllä mainituista rikkeistä. Mikäli yllä ei ole erikseen mainittu, rankaisutoimenpiteistä vastaa seuran kapteeni, jolle myös tapahtuneet etikettirikkeet on ilmoitettava.